Berbe graševine na kutjevačkom području ove godine počele su početkom listopada. Naše smo obavili 12.10 (položaj Hrnjevac) i 14.10. položaj Pauzovac (Vidim - Kutjevo). Zbog čestih kiša u fazi zriobe u rujnu došlo je do razvoja botritisa. Općenito, u kutjevačkom vinogorju rod je bio nešto veći nego prošle godine. Zbog toga su sladori bili nešto umjereniji i u prosjeku su se kretali od 80Oe do 95Oe. Botritisom načeta graševina nije uspjela ući u fazu pune zrelosti. Zbog toga su i kiseline nešto povišene u odnosu na ranije godine. Graševina sa položaja Hrnjevac mjerila je 84Oe, Dok sa položaja Pauzovac 96Oe. Prerada se odvijala vrlo brzo kako ne bi došlo do veće degradacije mošta već u startu. Stoga će ovogodišnje graševine biti većinom svježeg tipa. Umjereni alkoholi doprinijeti će većoj potrošnji, tako da će s ovom berbom biti zadovoljni i vinari i ugostitelji.
Još jedna zanimljiva berba. Nakon mraza, tuče i suše ipak odlična berba. Urod je manji. Svaka godina u kojoj je bilo dovoljno i do dvije zaštite, pa još…
U noći sa 20. na 21.4. imali smo mraz (do -3C). Dan prije pao je snijeg. To se dogodilo već drugu godinu za redom. Ovaj je bio jači, a zadnji takav se do…
Loza je ove godine bila napaćena. Od nepogoda jedino se nije dogodila - najezda skakavaca. Imali smo mraz, poplavu, tuču, a usput i standardne pepelnicu…
4. zaštita bila je 2.7. na položaju Lešćak i 7.7. na položaju Kesten (sumpor + staklena voda). Ova zaštita išla je ponajprije zbog pronađenih tragova pepelnic…
Vrijeme je promjenjivo, čas pljusak, čas sunce s dnevnim temperaturama do 27. 7.6. primjetio sam primarne infekcije na ranim sortama (rizvanac, traminac, port…
Krenula je cvatnja ranih sorata prije tjedan dana. Položaj Kesten uvijek prvi krene sa sortama Zweigelt i traminac. Izmjenjuju se sunčana i kišovita razdoblja…
Treći mjesec iznadprosječno topao, pa zatim mraz u noći sa 25. na 26. travnja, temperature do -2C u kutjevačkom vinogorju. Srećom po nas nije bilo većih ošteć…
Zima 2015./2016. je bila relativno blaga. Samo tjedan dana temperature oko -10C. Ožujak je donio iznadprosječno toplo vrijeme i to je rezultiralo ranijim otva…
Svjedočili smo fantastičnoj berbi za kutjevačko vinogorje, a i cijelu Hrvatsku. 03, 08, 09, 11, 12 pa 15. Sunca je bilo iznad prosijeka. Kiša je pala u pravom…
Treću zaštitu, sumporom i staklenom vodom imali smo 15.06. Bilo je par bobica načeto pepelnicom. Ne pamtim manje bolesti u vinogradu. Početak srpnja obilježav…
Nastavlja se razdoblje poovoljnih vremenskih uvjeta. Cvatnja je završila. Sada je u tijeku rast bobica. Nešto kiše je palo 19./20.06. cca 5 mm, praćeno sa zah…
Nakon ciklone nazvane Cvjetko traje sunčano razdoblje praćeno s ljetnim temperaturama do 30C. Uvjeti za cvatnju su idealni. Trenutno cabernet franc završava s…
U zadnjih 5 dana u Kutjevu je palo preko 150 mm kiše tako da se Kutjevo spominjalo kao rekorder u Hrvatskoj. Malo je zahladilo, srednja dnevna temperatura oko…
Pupovi ranih sporata počeli su se otvarati oko 20.04. Temperatura zraka je bila vrlo ugodna, iznad 20C. Bilježimo ravnomjerno otvaranje pupova na lucnju kod r…
Krajem siječnja krenuli smo s rezidbom. Rezidba je bila u punom zamahu u drugom tjednu veljače zbog sunčanog vremena koje je i nagovijestilo početak buđenja t…
Napisano 21.01.2015. Dugo sam planirao napisati rezime berbe 2014.g., kontroverzne u mnogim pogledima, ali htio sam biti siguran u ono što ću napisati. Bolje…
Berbu cabernet franca te kasnu berbu rajnskog rizlinga i traminca imali smo 10.10.2014. U berbi su pomogli volonteri Eko centra Latinovac. Voleonteri z cijele…
Berba graševine 2014. u Kutjevu je na vrhuncu bila početkom 10-og mjeseca. Početak listopada ipak je donio nešto lijepog vremena. Barem da se grožđe obe…
Berba 2014. je počela 13.09. Obrani su portugizac i rizvanac. Dan je bio sunčan. Portugizac je bio u solidnom stanju - 84 Oe. Rizvanac, koji je pretrpio veće…
I kolovoz i rujan su bili kišoviti. Bilo je više oblaka nego sunca. To se odrazilo na zdravstveno stanje u vinogradu. Ono što je ostalo od peronospore sada je…
I dalje se izmjenjuju kišni, sparni i sunčani dani. Opet su najavljene oborine. Nakon što je kasna peronospora prošla, pepelnica se počela stidljivo pojavljiv…
Ove se godine je peronospora pokazala zube. Inače je peronospora najopakija bolest koja može zahvatiti vinograde. Zbog kombinacije neprestanih oborina i topli…
Mjesec svibanj bio je obilježen oborinama. Anticiklona se zadržala nad ovim prostorom tri tjedna. Temperature zraka bile su doista visoke (26C), uz izmjene su…
Zadnja tri tjedna nad cijelom Hrvatskom bila su obilježena lošim vremenom. Europski meteorolozi su ovakvu pojavu nazvali megaciklona. To je onaj period europs…
Proljeće je krenulo s temperaturama malo iznad prosjeka tako da je otvaranje pupova krenulo ranije nego prošle godine. Prosječne temperature tla u trenutku pi…
Zima je bila blaga. Rezidba se ove godine kontinuirano provodila tokom cijele zime. Manji proizvođači, uključujući nas, startali su nakon Vincelova, što je tr…
Napravili smo zimsko zaoravanje u subotu, ujutro u 7 h, pri temperaturi tla od cca -1C. Uz zimsko zaoravanje, kao vrlo važnoj aktivnosti u uzdržavanju vinogra…
Berba 2013.g. je interesantna po tome što smo imali tri momenta koja su neposredno utjecala na profil vina. Rane sorte će dati odlična vina ove godine. Dozrij…
Cabernet franc i cabernet sauvignon brali smo isti dan. Bilo je to 15.10. Može se reći da je grožđe obrano u dobrom stanju. Unazad dvije godine imali smo odli…
Berbe graševine u kutjevačkom području ove godine počele su početkom listopada. Naše smo obavili 12.10 (položaj Hrnjevac) i 14.10. položaj Pauzovac (Vidim - K…
Zbog lošeg vremena tokom cvatnje došlo je do slabije oplodnje. To je bilo vidljivo kod ranijih sorata: chardonnay, pinot crni, traminac..Slabiji urod ovisio j…
Kad gledam u bilježnicu gdje sam zapisivao parametre kroz vegetaciju 2013. vidim da je ne mogu usporediti niti s jednom od poslijednjih pet godina. Uspjeli sm…
Prvi dio svibnja donio je lijepo vrijeme. Uz brzi porast loze, vrijeme je omogućilo i obavljanje nužnih poslova u vinogradima (18.05. plijevljenje, 21.05. meh…
Ove godine orezivanje smo počeli nešto ranije nego prošle – otprilike tri tjedna prije. Razlog tomu je ipak nešto blaža zima, nego što je to bilo u velj…
Od svih ljetnih mjeseci, lipanj je tradicionalno najkišovitiji. I već u prvoj polovini ovogodišnji lipanj ispunio je svoju kvotu od prosječnih 80 mm/m2 u Zlat…
Počela je cvatnja. Prvi je krenuo Zweigelt na Kestenu. Iako je u zadnja dva dana bilo oblačno s kišom (palo je cca 15 mm) cvatnja u 2012. službeno je počela.
Ovih dana intenzivno rastu mladice. Ožujak i početak travnja bili su kišoviti, a zatim je nastupilo natprosječno toplo razdoblje (temperatura je išla do 27C).…
Orezivanje u 2012. smo počeli 25.02. Cabernet franc i cabernet sauvignon – klasično na jednokraki guyot (reznik i lucanj). Rozgve su zdrave s pravilnim…